Στην τάξη αυτή, απαγορεύεται να διαφωνείς. Απαγορεύεται να κάνεις ερωτήσεις. Απαγορεύεται να αναρωτιέσαι.

Το εκπαιδευτικό σύστημα ενός Έθνους αποτελεί έναν από τους κυριότερους υποστηρικτικούς πυλώνες του. Το γεγονός αυτό είναι αυταπόδεικτο, καθώς το σύστημα αυτό είναι υπεύθυνο ώστε να σφυρηλατήσει τους ηγέτες και τους πολίτες της επόμενης γενιάς, ώστε αυτοί να διαδεχθούν την προηγούμενη και να επιφέρουν περαιτέρω ευημερία στο ίδιο το Έθνος.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες (και στη χώρα μας) παρατηρείται μια συστηματική αποδόμηση της σημασίας της εκπαίδευσης, αλλά οργανωμένη υποβάθμιση της ποιότητάς της. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στην σύγχρονη παιδεία, μπορούν με ευκολία να καταλάβουν πως κάτι δεν πάει καλά.

Πέρα, ωστόσο, από τα τετριμμένα – όπως λ.χ. πως δεν καλλιεργείται η κριτική σκέψη – τα τελευταία χρόνια συμβαίνει και κάτι πολύ χειρότερο και επικίνδυνο. Προάγεται η πλήρης αντιεπιστημονικότητα σε διάφορες εκφάνσεις: από την ύπαρξη 63 φύλων έως την ισοπεδωτική μονομορφοποίηση και τις 100% άδικες εξισωτικές λογικές. Ο απώτερος σκοπός ενός τέτοιου συστήματος εκπαίδευσης, είναι ο απόλυτος κομφορμισμός, η κατάπτωση του ανθρώπου σε συναισθηματικό έρμαιο και απολύτως χαλιναγωγούμενο ον.

Ο επιτυχημένος Αυστραλός stand-up comedian Neil Kolhatkar, δημιούργησε ένα κωμικοτραγικό φιλμ μικρού μήκους, αποτυπώνοντας πολύ εύστοχα την δυστοπία ενός τέτοιου εκπαιδευτικού συστήματος. Ο ήρωας της ταινίας εισέρχεται σε μια τάξη για να συναντήσει άλλους τρεις μαθητές και την δασκάλα. Το μάθημα που διδάσκεται – δεν έχει επιλεγεί τυχαία – είναι «Προχωρημένα Μαθηματικά» (Advanced Mathematics). Σύντομα, ο ήρωάς μας, θα διαπιστώσει ότι ο παραλογισμός, η αδικία και η ψυχική διαταραχή αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση – και μάλιστα επιβάλλονται διά της βίας.

Το ολιγόλεπτο video, θυμίζει έντονα μια Οργουελικού τύπου δυστοπία, στην οποία η αλήθεια είναι υποκειμενική και επιβαλλόμενη. Κάθε αντίδραση φυσιολογικού ανθρώπου, καθυποτάσσεται με την βοήθεια της εξουσίας και των χρήσιμων ηλιθίων (σου θυμίζει κάτι;).

Παρακάτω μπορείς να δεις το video, το οποίο διαθέτει και Ελληνικούς υπότιτλους.